Alle kosten van een tiny house in kaart gebracht

Inclusief handige links, tips & jouw persoonlijke Tiny House Coach

De kosten van een tiny house kunnen erg uiteen lopen. We kunnen de exacte prijs van een tiny house dus ook niet hier benoemen. Wel helpen we je een eind op weg door alle kosten van een tiny house in kaart te brengen. Uiteindelijk kan je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, of juist gaan voor een budget tiny house. Het is net wat jij zoekt en kwijt wilt zijn.

Mogelijk is het al een langere tijd jouw droom om een tiny house te gaan bewonen of als vakantiehuis te hebben. Wij kunnen ons dat goed voorstellen! Dankzij een tiny house woon je flexibeler. Een groot bijkomend voordeel is dat jouw maandlasten ook veel lager zullen zijn.

Asterix Houses - kleine impressie

De Tiny Houses van Asterix Houses

De prijzen van een tiny house vanaf 6 meter starten bij ongeveer 30.000,- en lopen door tot bijna 85.000,- voor de lengte tot 9 meter. Wij hebben op onze website verschillende tiny houses staan met hierbij richtprijzen zodat je jezelf een goed beeld kunt vormen in welke budgetgrootte je wilt zoeken.

Jouw tiny house als duurzame investering

De wens om in een tiny house te gaan wonen is vaak vanuit de wens om duurzamer en bewuster te gaan leven. Een tiny house maakt deze wens dan ook mogelijk. Met een kleiner woonoppervlak moedig je minimalisme aan. Je zult merken dat jouw energiekosten een stuk lager zijn dan in een regulier huis. Bouwkosten, onderhoudskosten en verzekeringspremies verlagen de maandelijkse lasten aanzienlijk.

Een goedkoop vakantiehuis of bed en breakfast

Dankzij de aanzienlijke voordelen op het gebied van duurzaamheid en financiële besparing, is een tiny house ook een goedkoop vakantiehuis. Dankzij de lage maandelijkse lasten is het veel leuker (en sneller verdienen) om jouw vakantie verblijf voor jezelf of gasten in de vorm van een tiny house uit te voeren.

Maak van jouw tiny house een fijn bed en breakfast. Steeds meer gemeenten moedigen recreëren in de buurt aan. Uit duurzaamheidsoverwegingen vieren mensen steeds meer in eigen land vakantie. Ontvang deze mensen in je bed and breakfast en je hebt direct wat extra gezelligheid. Zo haal je de kosten van jouw tiny house er zo uit.

De verschillende factoren van de prijs van een tiny house

De prijs van jouw tiny house is afhankelijk van verschillende factoren. Zo betaal je een prijs voor het tiny house, maar moet je ook rekening houden met het eventueel kopen van een stuk grond, het plaatsen van de tiny house en de installatie. Hieronder een lijst met alle belangrijke factoren. We lichten deze verder in het artikel toe.

De locatie

Heb je al bedacht waar je jouw tiny house zou willen plaatsen? Mogelijk heb jij de luxe om jouw tiny house op bestaande grond te plaatsen. In dat geval hoef je geen kavel te kopen. Mogelijk heb je wel een vergunning nodig. Lees daarover meer onder het kopje ‘Vergunningen en wettelijke vereisten’. Wil je off grid gaan wonen, los van gas en elektra? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een zogeheten ‘groenverklaring’. Daarmee kom je in aanmerking voor een groene hypotheek of duurzame lening.

Eigen grond, kavel kopen, ecodorpen of tiny house parken

Wanneer je nog niet in het bezit bent van grond om jouw tiny house op te plaatsen, zul je daar eerst naar op zoek moeten. Op elk stuk grond in Nederland zit een bestemming, bijvoorbeeld recreatie, landbouw of wonen. Via Regels op de kaart achterhaal je welke bestemming geldt op de locatie die jij in gedachte hebt.

Er komen in Nederland steeds meer locatie voor woonprojecten. Misschien zie jij het wel zitten om je ook bij zo’n woonproject aan te sluiten! Bekijk daarvoor vooral even de website met informatie over Tiny houses in Nederland en het Ecodorpen Netwerk.

Een tiny house bewonen in gemeente Beuningen

De gemeente Beuningen is de eerste gemeente die sinds augustus 2024 dubbele bewoning toestaat. Dubbele bewoning is bewoning van één zelfstandige woning door meer dan één huishouden. Er is dus sprake van een voordeur waarachter twee woongedeeltes zijn. Hierdoor is een tiny house in deze gemeente ook mogelijk. Bovendien krijg je je eigen postadres, hiermee is ook het probleem van BRP (basisregistratie personen) opgelost.

Geschatte kosten van de locatie van jouw tiny house

Ook de locatie kosten zijn weer afhankelijk van allerlei factoren. De locatie, stedelijk of landelijk, de grootte, de voorzieningen, het grondtype en de vorm van eigendom (huur, erfpact of koop): het doet allemaal wat met de prijs. Waar je in Friesland een kavel kan aanschaffen voor €25.000, betaal je in de omgeving van Amsterdam tussen de €150.000 en €300.000.

Een redelijke schatting voor een gemiddelde locatie in Nederland is tussen de €20.000 en €100.000. Voor exacte prijzen is het verstandig om de lokale marktgegevens te controleren.

Tiny house laten bouwen kosten

Om een tiny house te laten bouwen, ben je bij Asterix Houses aan het juiste adres. Wij beschikken over verschillende modellen, in verschillende prijsklassen. Zo hebben we mobiele tiny houses en modulaire tiny houses. Ieder brengt weer andere kosten, voordelen en nadelen met zich mee. Bedenk goed welk type het beste bij jouw situatie past.

Mobiele tiny houses op wielen

De meeste gemeenten hebben voor tiny houses op wielen een ruimhartiger vestigingsbeleid, omdat ze verplaatsbaar zijn. Dan wordt een tiny house niet direct als permanente bewoning gezien. Mede hierdoor is een tiny house op wielen meestal goedkoper dan een zonder wielen.
Bij Asterix Houses hebben we een ruim aanbod mobiele tiny houses.

Let op de getoonde prijzen zijn richtprijzen. Wanneer je al jouw wensen voor een persoonlijke tiny house in beeld hebt, zal Richard een passende offerte voor je uitbrengen.

Modulaire tiny houses

Groot voordeel van modulaire tiny houses is dat je er makkelijker een hypotheek voor kunt krijgen. Als jouw huisje geen wielen heeft, wordt het sneller als vastgoed gezien. Jouw modulaire tiny house moet dan volledig aan de grond verankerd zijn. Daarnaast moet jij zelf de eigenaar van de grond zijn waar het tiny house op staat.

De Mobi Moduline lijn is een concept waarbij de mogelijkheid bestaat verschillende units tegen elkaar of naast elkaar te plaatsen.

Geschatte kosten van jouw tiny house

De kosten van een tiny house zijn dus erg uiteenlopend. Het is maar net hoe gek je het zelf wilt maken. Denk goed na over of je voor een mobiel tiny house gaat of een modulair model. Het verschil zit hem in dat een mobiele tiny house niet snel als permanente bewoning wordt gezien, dus goedkoper is. Daar tegenover staat dat een modulaire tiny house wel als permanente bewoning wordt gezien, en je dus mogelijk in aanmerking komt voor een hypotheek.

Kosten van het interieur

Een vaak gehoord argument om voor een tiny house te gaan is ontspullen. Met een klein huis moet je goed nadenken over het interieur. En de focus op minimalisme is daarbij wel zo handig! De kosten van het interieur zullen vele malen goedkoper zijn dan in een normaal huis. 

Onze tiny houses worden volledig ingericht opgeleverd. Afhankelijk van welk type huis je kiest, zitten de volgende onderdelen al bij de prijs inbegrepen.

  • Aansluiting voor water en elektra
  • Veiligheidsglas
  • Volledige ingerichte keuken met inductieplaat, afzuigkap, koel vries combinatie 
  • Volledig ingerichte badkamer met normaal toilet
  • Boiler 
  • Vloerverwarming 
  • Ingebouwde verlichting 
  • Airco

Geschatte kosten van het interieur

De overige kosten voor het interieur zijn geheel naar uw eigen voorkeur en wens.Denk daarbij aan meubilair, apparaten (zoals keukenapparatuur, muziek installatie etc.) Om een schatting te maken van deze kosten gaan we uit van een basis-, middenklasse en luxe interieur). 

  • Basis Interieur: €2.000 – €5.500
  • Middenklasse Interieur: €5.500 – €12.000
  • Luxe Interieur: €12.000 – €25.000

Technologie en duurzaamheid kosten

Met een tiny house leef je dicht(er) bij de natuur. Veel tiny house eigenaren kiezen er daarom voor om bewuster te leven. Denk daarbij aan zonnepanelen, en slimme water- en afvalbeheer systemen. Zo verklein jij je ecologische voetafdruk. Bovendien zijn deze uitbreidingen investeringen die zichzelf terugbetalen. Uiteraard zijn deze kosten optioneel: je kan prima zonder. 

Zonnepanelen

Jouw tiny house op zonne-energie laten draaien lukt al op een klein systeem. Er is immers niet veel stroom nodig om jouw tiny house van stroom te voorzien! Bovendien kan jij zo makkelijker off grid wonen. Een voorbereiding op je externe basisinstallatie heb je al vanaf €500.

Grijs water recycling

Grijs water recycling houdt in dat je water dat door de douche en wasbak wordt gespoeld hergebruikt. Dat is nog eens duurzaam omgaan met jouw water! Zo bespaar je per persoon wel 70 liter drinkwater en 44 liter afvalwater. Een eenvoudig systeem heb je al vanaf €1000

Regenwater opvangen

Het opvangen van regenwater heeft ontzettend veel voordelen. Je kan er het toilet mee doorspoelen, kleding wassen, de tuin besproeien en het gebruik van kostbaar drinkwater verminderen. Kleine systemen voor wateropvang beginnen al vanaf €500.

Totale schatting kosten tiny house technologie en duurzaamheid

Jouw tiny house uitbreiden met technologische en duurzame opties zijn, als je voor alle drie de opties gaat al snel, €3.000. Deze kosten betalen zichzelf snel terug doordat de energie en waterrekening aanzienlijk minder worden. Bovendien laat je zo een kleinere ecologische voetafdruk achter. Dat alleen al is wat ons betreft de investering dubbel en dwars waard.

Kosten vergunningen en wettelijke vereisten tiny house

We schreven eerder al een blog over waar je allemaal aan moet denken rondom de wet en regelgeving van een tiny house. Lees hier ons blog over Wet en regelgeving voor tiny houses. Het is per locatie en gemeente afhankelijk welke kosten dit met zich meebrengt. 

Het is dus belangrijk dat je de lokale regelgeving erop naloopt welke kosten voor jou gelden. Hieronder hebben we een lijst met welke mogelijke kosten jij in aanmerking kan komen.

  • Bouwvergunning: €500 – €2.000
  • Omgevingsvergunning: €1.000 – €3.000
  • Grondonderzoek en Bodemonderzoek: €500 – €1.500
  • Architectkosten en Bouwtekeningen: €1.000 – €5.000
  • Advieskosten: €500 – €2.000
  • Aansluitkosten Nutsvoorzieningen: €500 – €3.000
  • Leges (Gemeentelijke Heffingen): €500 – €2.000

Wat betreft de minimale kosten is het logisch om uit te gaan van €4.500.

Verzekering en onderhoud

Wederom geldt voor de verzekering en onderhoudskosten dat het afhangt van persoonlijke voorkeuren, locatie, type tiny house en bouwmaterialen. We raden het wel aan om jouw tiny house goed te verzekeren. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden specifieke verzekeringen aan voor tiny houses. Hierin zijn dan de opstal-, inboedeldekking en dekking tijdens transport indien het huis verplaatsbaar is. 

Wat betreft de onderhoudskosten mag je er rekening mee houden dat je eens per jaar zaken aanpakt zoals: dakinspectie en reparaties, onderhoud van elektrische systemen en het onderhoud van de buitenkant. 

Kosten tiny house verzekering en onderhoud

De kosten voor een verzekering van een tiny house kunnen zo variëren tussen de €200 en €1.000 per jaar. geheel afhankelijk van jouw situatie en wensen. We raden het altijd aan om meerdere verzekeringsmaatschappijen te bekijken om tot de beste prijs te komen. 

Wat betreft onderhoudskosten is het sterk afhankelijk van wat er voor dat jaar nodig is. Mooi meegenomen: de kosten zullen altijd goedkoper uitvallen dan van een compleet huis! Qua regulier onderhoud, sanitair-, elektriciteit en buitenkant onderhoud schatten we de kosten vanaf €800 per jaar.

Alle kosten tiny house op een rijtje

Om een concreet antwoord te kunnen geven op de vraag wat de kosten van een tiny house zijn, gaan we uit van een gemiddelde of de goedkoopste optie.

Kosten tiny house
Kosten tiny house
Locatie
€20.000 of gratis op perceel van jezelf of familielid
Tiny house kosten
€39.995
Interieur
€15.000
Technologie en duurzaamheid
€2.000
Vergunningen en wettelijke vereisten
€4.500
Verzekering
€200
Onderhoud
€800
Totaal
€82.495

Jouw tiny house financieren

De kosten van een tiny house zijn dus aanzienlijk lager dan dat van een normaal huis. Fijn! Ook fijn om te weten: er zijn ook rondom jouw tiny house financiële regelingen en tegemoetkomingen. Je leest er alles over in ons blog ‘Een tiny house: hoe ga je dat betalen?

Alle handige informatie gebundeld in onze mooie brochure

Alles regelen en het aanschaffen van een tiny house is nogal wat uitzoekwerk. Wij maken het je graag gemakkelijk! Alle handige links en tips hebben we gebundeld in onze uitgebreide brochure.

Vul hieronder je e-mail in. Je krijgt je download direct via de mail

FAQ
Wat kost een compleet tiny house?

Een compleet tiny house begint bij Asterix Houses al vanaf €39.995.

Een tiny house is vrijwel altijd goedkoper dan een normaal huis. Mocht je voor de goedkoopste opties gaan qua locatie, tiny house, interieur, verzekering en onderhoud dan heb je al een compleet tiny house op locatie voor €82.495

Er zijn verschillende wet- en regelgeving rondom het bewonen van een tiny house. Lees hiervoor onze blogs ‘Wet en regelgeving voor tiny houses’ en ‘Een tiny house: wat komt daar allemaal bij kijken?

Bij sommige banken is het mogelijk om een hypotheek te krijgen voor jouw modulaire tiny house. Deze moet dan verankerd zijn in de grond en jij moet de eigenaar zijn van het stuk grond waar je tiny house op staat. TIP: Rabobank en Triodos gaan flexibeler om met het verstrekken van hypotheken voor modulaire tiny houses.

Let op: een tiny house op wielen wordt niet gezien als vastgoed, dus komt daardoor niet in aanmerking voor een hypotheek.

Bedankt voor uw aanvraag! Ga snel naar uw inbox voor de brochure.