Een Tiny house kopen. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Mede door het tv-programma Tiny House Battle op RTL4 lijkt kleiner wonen een hype te worden. En nu weet jij het ook zeker: je wilt verhuizen naar een tiny house. Omdat je op zoek bent naar meer rust en ruimte. En je het wel ziet zitten om met minder spullen gelukkig te zijn. Maar wonen in een tiny house heeft nogal wat praktische haken en ogen. In dit blog helpen we je op weg.

Een tiny house te koop

Steeds meer mensen raken gecharmeerd van kleiner wonen. Er is een enorme vraag naar woonoplossingen en compacte woonvormen. Niet alleen omdat de woningmarkt ernstig op slot zit. Of omdat er steeds meer eenpersoonshuishoudens komen. In een tiny house kun je dicht bij de natuur wonen, met lage maandlasten en veel meer tijd om bewuster te leven.

Zie je het wel zitten om met minder spullen gelukkig te zijn? Ben je op zoek naar meer rust en ruimte? Dan zou een tiny house wel eens jouw ideale woonvorm kunnen zijn. Verdiep je goed in alle voor- en nadelen en maak de keuzes die bij jou passen.

Pensionada

Een tiny house is heel flexibel, zeker als het gebouwd is op wielen. Je kunt een tiny house gebruiken als mantelzorgwoning of als studentenwoning. Of denk eens hieraan: pensionada zijn steeds vitaler en gaan meer op reis. Wellicht kunnen zij in de periode dat ze wél in Nederland zijn, verblijven in een tiny house. Hun kinderen en kleinkinderen kunnen dan in het voormalige stenen huis wonen. Zo bevorderen jullie samen de doorstroom in woningen, tegen sympathieke familieprijzen.

In de achtertuin

Heb je al bedacht wáár je zou willen wonen? Misschien kun je (tijdelijk) terecht bij familie, bekenden of op een camping. Tiny houses zijn meestal dusdanig klein en licht van gewicht dat je ze met een kraan over je woning in de achtertuin kunt laten takelen.

Informeer altijd even bij de betreffende gemeente naar de mogelijkheden. De meeste gemeenten hebben voor tiny houses op wielen een ruimhartiger vestigingsbeleid, omdat ze verplaatsbaar zijn. Dan wordt een tiny house niet direct als permanente bewoning gezien.

Hoe kun je een tiny house financieren

Hoe ga je jouw droomhuisje betalen? Ga je zelf bouwen of een kant-en-klaar huisje kopen? Vaak veel voordeliger dan zelf bouwen, waarbij je toch al gauw op 80.000 euro moet rekenen. Verder is een tiny house op wielen meestal goedkoper dan een tiny house zonder wielen.

Kun je voor een tiny house wel een hypotheek krijgen? Of is het slim om een ander soort lening af te sluiten? Wanneer je je tiny house op een semipermanente plek neerzet, kun je voor je tiny house een consumptief krediet aanvragen. Er komen steeds meer tiny houses en daardoor zijn steeds meer banken bereid om deze te financieren.

Een hypotheek voor mijn tiny house

Een hypotheek krijgen voor je tiny house is lastig. Bij sommige banken lukt dat als jouw huisje geen wielen heeft en daardoor als vastgoed wordt gezien. Je tiny house moet dan volledig aan de grond verankerd zijn én jij bent eigenaar van de grond waarop je huisje staat. Tip: informeer eens bij Rabobank of Triodos. Die gaan hier wat flexibeler mee om dan andere hypotheekverstrekkers.

Het scheelt als je off grid wilt gaan wonen, dus los van gas en electra. Zo help je de wereld te verduurzamen en kun je een zogenaamde groenverklaring aanvragen. Daarmee kom je eerder in aanmerking voor een groenhypotheek of duurzame lening.

Tiny house vergunningen, wet- en regelgeving

Je hebt altijd toestemming van de gemeente nodig om een tiny house te plaatsen. De mogelijkheden worden ruimer als je een tijdelijke vergunning aanvraagt. Die is maximaal 15 jaar geldig.

Om het wonen in tiny houses in welke vorm dan ook mogelijk te maken moet de wetgeving veranderen. Het Bouwbesluit is nu nog vooral gericht op normale huizenbouw. Maar met wat creativiteit kunnen tiny houses prima aan het Bouwbesluit voldoen.

Het bouwen van een tiny house is een avontuur. Administratieve rompslomp en regels blijven voorlopig een uitdaging. Maar er is hoop: doordat de vraag naar kleinere leefomgevingen en huizen steeds groter wordt, zullen de regels steeds duidelijker worden.

Grond kopen voor een tiny house

Op elk stuk grond zit in Nederland een bestemming, bijvoorbeeld recreatie of landbouw. Je kunt dus (nog) niet zo maar een stuk grond kopen en daarop een tiny house plaatsen. Op grond met de bestemming recreatie mag je wél tijdelijk verblijven of als vakantiehuisje huren, maar niet permanent wonen.

Op ruimtelijkeplannen.nl kun je opzoeken wat de status is van de grond die jij op het oog hebt.

Bouwbesluit

Heeft een kavel de bestemming ‘wonen’, dan ben je een stukje dichter bij je doel. De volgende uitdaging is: voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Hierin staan minimale bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid. Het huidige Bouwbesluit gaat waarschijnlijk ergens in 2022 van tafel, als de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd. Datum hiervoor was in eerste instantie 1 juli 2022, deze datum is opgeschoven naar een vooralsnog onbekende datum.

Onze tiny houses op wielen hoeven niet aan het huidige Bouwbesluit te voldoen mits je bij de gemeente een vergunning hebt voor tijdelijk wonen (bij wet maximaal 20 jaar, in de praktijk vaak 10 tot 15 jaar).

Meer ruimte voor de natuur

Meer dan de helft van alle grond in Nederland is bestemd voor landbouw. Onder druk van de stikstofcrisis is de overheid haar visie op grootschalige landbouw en veeteelt aan het heroverwegen. We moeten de natuur koesteren en herstellen. Enerzijds komt er meer ruimte voor de natuur en het water, anders ook meer ruimte om te wonen en leven. Niet alleen op het platteland, maar ook in steden, die steeds groener worden. Zelfs industrieterreinen, religieuze gebouwen en erfgoedlocaties worden herbestemd.

Gezien het woningtekort zijn er op dit moment gemeentes die enigszins willen meebewegen. Toch gaat ook dit niet zonder slag of stoot. Onderzoek maar eens of er al tiny houses in jouw gemeente staan en wat daarover te vinden is op de website van de gemeente.

Samen op zoek

Er komt steeds meer ruimte op agrarische arealen, waar in een klein cluster plaats is voor een aantal tiny houses. Gemeentes zijn sneller geneigd positief te beslissen als je met een klein groepje uit jullie eigen gemeente op zoek gaat naar een locatie voor je tiny house. Als de jeugd graag in het eigen dorp wil blijven wonen en daarmee het verenigingsleven in stand houdt, is dat voor een gemeente een goed argument om wonen in tiny houses mogelijk te maken.

Tiny house permanente bewoning of tijdelijk op eigen grond

Sommige geluksvogels hebben zelf een stukje grond waarop een tiny house gemakkelijk past. Je hebt immers maar ongeveer 3 meter breed bij 8 meter lang nodig. Is er sprake van tijdelijke of permanente bewoning? ‘Tijdelijk’ kan wel tot 15 jaar zijn. Ook mantelzorg of pre-mantelzorg zijn goede criteria om een tiny house te mogen plaatsen.

Families met een groot perceel stellen soms grond beschikbaar aan familie of vrienden. Je mag dan gebruik maken van het adres dat staat ingeschreven bij de woning die al op het perceel staat. Ook zijn er in Nederland verschillende campings en ecodorpen die permanente woonvormen (zoals een tiny house) toestaan.

Waarom is een tiny house duurzaam?

Steeds meer mensen zijn zich bewust van onze gezamenlijke impact op de planeet. Zij kiezen er bewust voor om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Minder eigendom in ruil voor meer vrijheid. Die overtuiging sluit goed aan bij betaalbaar, compact, duurzaam en natuurinclusief wonen. Geen wonder dat tiny houses steeds populairder worden. De woonvoorzieningen van Asterix Houses zijn nagenoeg volledig circulair met hout als voornaamste bouwmateriaal.

Energieneutraal

Volgens de Maori, de eerste inwoners van Nieuw-Zeeland, maken dieren en natuur fundamenteel deel uit van ons bestaan. Helaas is de mensheid daar steeds meer los van komen te staan, zo voelt het tenminste voor steeds meer mensen.

Het besef dringt steeds meer door dat we het evenwicht tussen mens, dier en natuur zorgvuldig moeten herstellen. Energieneutraal leven kan hierbij helpen. We zullen wel moeten, als we niet op een klimaatcrisis willen afstevenen.

Mobiel tiny house op wielen

Bij alle ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van wonen, ecologisch evenwicht en klimaat zijn tiny houses op wielen een uitkomst. Omdat de huisjes zo mobiel en flexibel zijn, kun je ze aanpassen voor jouw eigen levensdoel en principes. Zeker in deze fase waarin we de balans tussen wonen, werken en recreëren opnieuw aan het ontdekken zijn. Asterix Houses levert niet alleen de huisjes, maar helpt ook bij het ontwikkelen van jouw plannen er omheen. Kijk maar eens: https://asterixhouses.nl/kleine-video/

Tiny house voor studenten

Studentenkamers zijn bijna niet beschikbaar of onbetaalbaar. Zou het niet vet zijn om als student in je eigen tiny house te wonen? Misschien mag je het huisje op een camping plaatsen. Als je goede afspraken maakt met de campingeigenaar, heb je een toffe privéplek met je eigen douche en toilet. Je kunt je huisje uitlenen aan vrienden of familie als jij niet studeert of op vakantie bent.

Zoek goed uit of de afspraken met de campingeigenaar in lijn zijn met de regelgeving in de betreffende gemeente. En spreek af dat je jouw post naar de receptie van de camping mag laten sturen, zodat je je studiebeurs voor uitwonenden veilig stelt.

Tiny house aanleunwoning

Een aanleunwoning kan een goede oplossing zijn voor gezinnen die met elkaar willen samenwonen, maar behoefte hebben aan hun eigen privacy. Denk aan huisvesting van je (schoon)ouders op leeftijd. Zo kunnen opa en oma af en toe op de kinderen letten ― en andersom.
Denk voor zo’n aanleunwoning eens aan een tiny house. In de huisjes van Asterix Houses kun je prima 30 jaar probleemloos wonen. Afwerking en isolatie zijn van zeer hoogwaardige kwaliteit.

Gebruik je de aanleuningwoning als tijdelijke woning, dus maximaal 15 jaar, dan hoef je niet te voldoen aan het Bouwbesluit.

Tiny house Gelderland

Nederland is wonderschoon en Gelderland misschien wel onze allermooiste provincie. Het prachtige rivierenlandschap in Gelderland biedt prachtige verzichten. Droom jij van een eigen tiny house in Gelderland, om van je af te kijken over de rivieren en het glooiende landschap?

Steeds meer mensen trekken van het westen naar het oosten van het land, omdat de huizen daar goedkoper zijn en het aanbod groter. Daardoor wordt het steeds drukker op de Gelderse woonmarkt. Om langdurige bouwprocedures te omzeilen moet er op korte termijn veel tijdelijke huisvesting bij komen. Dat zou kunnen door tiny houses op verschillende plekken in de provincie toe te staan. Zo heeft  Woningstichting Nijkerk al 28 tijdelijke tiny houses geplaatst in het centrum van de stad. De huisjes worden voor tien jaar geplaatst en de bewoners hebben een tijdelijk huurcontract. Ook Gelderse gemeenten als Harderwijk en Arnhem hebben inmiddels hun eigen tiny houses. Op tinyfindy.com kun je het aanbod in Gelderland bekijken.

Hoe tiny house verwarmen

Wie een tiny house gaat bewonen, wil waarschijnlijk vriendelijk zijn voor de planeet. Dan is energiezuinig wonen belangrijk. Verwarming en warm water verbruiken relatief veel energie. Hoe kun je jouw tiny house verantwoord en goedkoop verwarmen?
Allereerst: zorg voor super goede isolatie. Hoe beter je jouw tiny house isoleert, des te minder energie je nodig hebt om het warm te houden.

Je kunt je huisje elektrisch verwarmen middels vloerverwarming of infrarood. Laat je hierover goed informeren, want daarvoor heb je wel stroom nodig. Die kun je zelf opwekken met zonnepanelen, maar juist in de winter zijn er veel bewolkte dagen.

Of je kiest voor een houtkachel: gezellig en energiezuinig. Als je tiny house in een bos staat, zou je afvalstukken hout kunnen sprokkelen. Je moet er dan wel regelmatig uit om hout te hakken. En je wordt elke ochtend wakker in een koud huisje.

Let op: dat je je hout droog weglegt en droog hout stookt zodat je maximaal rendement van je hout hebt. Gebruik niet iedere willekeurige kachel hiervoor i.v.m. koolstofmonoxide. Laat je door een deskundige hierover adviseren en zorg te alle tijde dat je een koolstofmonoxide detector hebt hangen.

Een gaskachel is een ‘luiere’ oplossing voor de verwarming van je tiny house. Je hoeft alleen maar van tijd tot tijd de gasfles te wisselen. Alternatieve brandstoffen: petroleum, propaan of bio-ethanol. Ook een pelletkachel of warmtepomp houden jouw off grid huisje lekker warm.

Tiny house als vakantiehuisje

Investeren in een tiny house is een optie om vermogen leuk en duurzaam te laten renderen. Zeker nu de spaar- en hypotheekrentes zo laag zijn. Een tiny house kun je verhuren als vakantiewoning, op een vakantiepark of agrarisch perceel.

Steeds meer mensen willen graag even weg van de rat race en op een idyllische plek ontspannen. Bedenk aan wie je jouw huisje het liefst zou willen verhuren. Wat voor type accommodatie en vakantie zoeken zij, in welke omgeving?
Houd dit in je achterhoofd tijdens je zoektocht. Je wilt je huisje immers zo vaak mogelijk verhuren. Dat kun je doen via platforms Booking.com of Airbnb. Vind je dat zelf leuk of zou je de verhuur liever uitbesteden? Dit laatste is bij veel parken mogelijk, maar dan zit er wel een commissie aan vast.

Bekijk ook eens de website van het verhuurplatform natuurhuisje.nl.

Oppervlakte van een tiny house

De officiële definitie van een tiny house luidt: een compleet woonhuis voor permanente bewoning met een totaal oppervlak van maximaal 50 m2. De huisjes van Asterix House variëren van 16 m2 tot 30 m2. Maar het aantal vierkante meters is niet zo belangrijk; het gaat om de ruimte die je ervaart in onze tiny houses. En dat zit wel goed, door de slimme indeling, veel kastruimte en een plafondhoogte van bijna 330 cm.
Het kleine woonoppervlak zorgt er onder andere voor dat je bewuster omgaat met spullen. Je koopt minder omdat je weinig ruimte hebt en zult hierdoor ook minder weggooien. Daarnaast zorgen de indeling en de hoeveelheid ramen met dubbelglas en aluminum kozijnen, voor royaal daglicht en uitzicht op de omgeving met behoud van comfort.

Tiny house versus camper

Een tiny house is een stuk ruimer dan de gemiddelde camper. Maar zo’n klein mobiel huisje is niet geschikt om eenvoudig en snel van de ene naar de ander plek te vervoeren. Het kleinste volledig ingerichte tiny house van Asterix Houses heeft een gewicht van 3200 kg. Met de juiste auto mag je tot 3500 kg achter je auto meenemen.

Steviger, duurzamer gebouwd, beter geïsoleerd

Een camper is een combinatie van een vakantiehuisje en een voertuig. Campers zijn een stuk mobieler, maar meestal niet geschikt voor een winterse overnachting of langdurig verblijf. Campers en (sta)caravans zijn gebouwd en bedoeld om tijdelijk in te verblijven. Een tiny house is gebouwd en bedoeld als primaire, fulltime bewoonde woning. Het is je huis, niet je vakantiewoning; je woont er het hele jaar in. Een tiny house is daarom ook steviger, duurzamer gebouwd en beter geïsoleerd dan een caravan en heeft veel meer de functionaliteit en uitstraling van een woonhuis. Zelfs al staat het soms op wielen.

Tiny house inrichten

Een tiny house kun je gemakkelijker inrichten en stylen dan een gemiddelde camper. In een camper zit je vast aan de maatvoering en vaste indeling. In jouw kleine huisje kun je de (multifunctionele) meubels slim neerzetten om de ruimte optimaal te benutten. Verder is een tiny house net een doorsnee woning: je kunt de muren jouw favoriete kleur geven, sfeervolle lampen ophangen, vloerkleden neerleggen. Kies bijvoorbeeld woonaccessoires in dezelfde kleurenrange, zodat alles goed bij elkaar past.

Tiny house camping

Wanneer je een tiny house (tijdelijk) op een camping wilt plaatsen, doe je dit in overleg met de campingeigenaar. Die heeft al de nodige omgevingsvergunningen. Zo kun je zorgeloos genieten van al je weekends en vakanties van je tiny house in het groen.

Tip: overweeg je de aanschaf van een tiny house? Ga dan eens een weekje proefwonen op een camping. Op steeds meer parken kun je zo’n mini-vakantiehuisje huren. Soms kun je daar ook een tiny house kopen. Er zijn genoeg campings waar ook permanent wonen gelegaliseerd is.

Kom je er niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op.

Tiny House Battle

Heb jij Tiny House Battle gezien op RTL4? In dit klus- en bouwprogramma gaan twee teams in opdracht van een potentiële koper aan de slag met de bouw van een tiny house op maat. De bouwteams krijgen zeven dagen de tijd voor het hele bouwproces, van concept tot styling. John Williams presenteert het programma. Op Videoland kun je het eerste seizoen terugkijken. Je doet er veel ideeën op over het omgaan met de beperkte ruimte, creatieve oplossingen en de sfeer van tiny houses.

Tiny houses op Funda

Tinyfindy.nl is ‘de Funda’ voor vraag en aanbod van tiny houses, initiatief van Marjolein Jonker en en Marcel van Mierlo. Op hun website is ook veel informatie te vinden over de tiny house-filosofie, woonlocaties, handige producten en diensten als je erover denkt om in een tiny house te gaan wonen.

Ecodorpen & tiny house parken

Er komen in Nederland steeds meer locaties voor tijdelijke woonprojecten of permanente projecten met tiny houses. In dit soort proeftuinen wordt geëxperimenteerd met andere vormen van wonen, werken, recreëren.
Momenteel voornamelijk in de vorm van zogenaamde ‘ecodorpen’, vaak van tijdelijke aard. Deze initiatieven zijn enorm populair bij een zeer breed publiek. De vraag is veel groter dan het aanbod. Daarnaast komen er steeds meer initiatieven voor een langere termijn. Nood breekt wet.

Sommige woningcorporaties hebben al tiny houses in de categorie sociale huur. Soms is de gemeente initiatiefnemer en uitvoerder, maar vaker is dat een initiatiefgroep, een particuliere grondeigenaar, een tiny house bouwbedrijf, een makelaar, projectontwikkelaar of boer.

Op marjoleininhetklein.com/tiny-houses-in-nederland kun je zien welke woonprojecten met tiny houses er al zijn in Nederland.

Neem ook zeker een kijkje op de website ecodorpennetwerk.nl voor meer informatie over duurzame levensstijlen, grond verwerven en lobby met de overheid.

Ontspullen

Er is niemand die ons dwingt om rekening te houden met deze planeet. Dat zullen we dus zelf moeten doen. Dat gaat gemakkelijker als we de (financiële) ruimte hebben om dit te doen. We houden al steeds meer rekening met onze omgeving. Ook is er steeds meer behoefte om bezig te zijn met cultuur, erfgoed en geschiedenis.

Kleiner wonen is het antwoord op veel actuele vraagstukken. Omdat de woningmarkt ernstig op slot zit. Omdat er steeds meer eenpersoonshuishoudens komen. Mensen die kleiner willen wonen kiezen bewust voor een duurzame woonvorm met een beperkte ecologische voetafdruk. Ze willen back to basic, ontspullen en lief zijn voor de planeet.

Voor je eigen gezondheid

Juist in de coronapandemie zijn we beter gaan beseffen dat zowel fysieke als mentale gezondheid heel belangrijk zijn in een wereld die door digitalisering en overvloed aan informatie alleen maar complexer, meer verdeeld en passiever dreigt te worden.

Langzaam groeit het inzicht dat we het het anders moeten gaan aanpakken. Zeker omdat we het nog nooit zo goed hebben gehad. Tegelijk voelt een op de drie Nederlanders zich eenzaam en heeft een op de zeven werknemers burn-outklachten. Hoe kun je in zo’n samenleving toch gezond en gelukkig zijn?

Uit bijna elke studie over geluk blijkt dat mensen die diepe emotionele banden met anderen hebben en betrokken zijn bij hun gemeenschap, vaak gelukkiger zijn dan mensen die weinig emotionele banden hebben en niet betrokken zijn bij hun gemeenschap.

Ook jij staat op het punt bewuster te gaan leven, met meer aandacht voor elkaar en minder spullen. Omdat je op zoek bent naar rust en ruimte. Wonen in een tiny house kan het begin zijn. Wij helpen je graag op weg!

Bedankt voor uw aanvraag! Ga snel naar uw inbox voor de brochure.