Tiny Houses in Limburg

Binnen steeds meer gemeenten in Nederland, zoals in Limburg, worden initiatieven gestart om het wonen in een tiny house of andere kleinschalige woonvormen mogelijk te maken. Ondanks de uitdagingen, zoals het vinden van geschikte locaties, het omgaan met stedelijke planning en regelgeving, en het zorgen voor voldoende voorzieningen, lukt het op steeds meer plekken om het wonen in tiny houses mogelijk te maken en passen gemeenten hun wet & regelgeving hiervoor aan. Naast dat het een mooie duurzame toevoeging is aan de huisvestigingsmogelijkheden die ons land rijk is, wordt het ook steeds meer gezien als noodzakelijke oplossing voor het woningtekort in Nederland en zorgt het voor betaalbare huisvestingsopties voor bijv. starters op de woningmarkt. Goed nieuws dus voor iedereen die een andere balans zoekt in zijn leven!

In Limburg zijn er ook diverse mooie initiatieven die we graag onder de aandacht willen brengen. Het eerste initiatief is dat van Tiny Wonen Limburg (tinywonenlimburg.nl). Onlangs spraken we bestuurslid Richard Elings van de stichting over de mooie projecten waar ze mee bezig zijn. Richard is dankzij de stichting inmiddels zelf al enkele jaren aan het genieten van de Tiny House-lifestyle en is vrijwillig toegetreden tot het bestuur om ook andere te helpen bij het verwezelijken van hun woonwensen. Zeer mooi en uitgebreid voorbeeld van de plannen waar de stichting aan werkt is het BeLEEFpark “Haverland”. Elementen uit dit plan zijn ook terug te vinden in andere projecten. Zo zijn er projectgroepen actief in Maastricht, Landgraaf, Thorn, Echt en de regio Meerssen. Verder zijn er eerste contacten met de gemeenten Simpelveld en Roerdaelen.

“Het wonen in een tiny house staat voor mij symbool voor een bepaalde filosofie van anders wonen, anders leven. In het groen, meer buiten, minder spullen, meer helpen en delen met elkaar, groeten uit de eigen moestuin.” – Richard Elings, bestuurslid stichting Tiny Wonen Limburg

Voor Richard en Ginny (voorzitter van de stichting) is het wonen in een tiny house slechts een klein onderdeel van waar het als geheel om gaat. “Uiteindelijk is het ook gewoon maar een huis, maar dan heel klein. Dus puur het wonen in een tiny house is niet heel speciaal voor mij.”. Het gaat wat hem betreft meer om wat er allemaal bij komt kijken en hij begrijpt volledig de aantrekkingskracht van deze manier van leven. De stichting zet zich dan ook in om dit voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken, “Als je dit echt graag wilt, dan gaat het je lukken…uiteindelijk!!!”, aldus Richard.

Lid worden van stichting Tiny Wonen Limburg? Bekijk dat vooral even de website op tinywonenlimburg.nl.

Tiny Houses in Venray

Een ander mooi initiatief dat we graag onder de aandacht brengen, is dat van Eva en Marcel Bastiaans. Zij zijn bezig met een initiatief voor het plaatsen van 7 off-grid Tiny Houses in Venray aan de Weg in den Berg. Het totale perceel betreft ca. 1600m2, waarbinnen ca. 200m2 eigen grond kan worden gehuurd. De principe aanvraag daarvoor is al goedgekeurd door de gemeente. In eerste instantie gaat het om een pilot van 10 jaar. Aan de definitieve omgevingsvergunning wordt nog gewerkt! De huurprijs voor een kavel zal liggen ergens tussen de ca. 4.000 en 4.500 Euro op jaarbasis (voor 200m2 ‘eigen’ en 200m2 gezamenlijk gebruik).

Interesse in dit initiatief? Of zit je nog met vragen? Neem dan contact op met Eva en Marcel op wegindenbergtinyhouses@gmail.com.

Lees ook zeker even onze andere blogs over bijv. het kopen van een tiny house, de financiering en wet & regelgeving. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Daarnaast ben je ook zeker welkom als je een keertje een tiny house van Asterix Houses wilt komen bekijken! Maak dan even een afspraak met Richard Bull. Onze tiny houses staan inmiddels op diverse plekken in Nederland!

Bedankt voor uw aanvraag! Ga snel naar uw inbox voor de brochure.