Peel Natuurdorpen

Er komen steeds meer initiatieven die de mogelijkheid scheppen om in een andere balans te leven. Een van die initiatieven betreft de Peel Natuurdorpen. Wereldwijd een uniek project, aldus voorzitter Pierre Bos van de stichting. De stichting stimuleert boeren om over te stappen naar zogenaamde landschapsbouw, ofwel: het ontwikkelen van landschappen op landbouwgrond. Het ideaal hierbij is een coulisselandschap, met bossen, waterpartijen, graslanden, heggen en houtwallen. Door het land op deze manier in te delen, worden er ook ecologische verbindingszones gecreƫerd en de biodiversiteit gestimuleerd.

Een dergelijk landschap biedt ook ruimte om te wonen in een tiny house! En daar worden wij bij Asterix Houses erg blij van. Want wie wil dat nou niet? Wonen in een tiny house in een bosrijke omgeving!

Op deze manier wordt er gewerkt aan een slimme combinatie van natuur, landbouw en wonen. De boeren die meedoen aan het project leveren hiermee een bijdrage aan de belangrijke maatschappelijke thema’s van deze tijd: woongelegenheid, CO2 reductie (de stikstofcrisis), de energietransitie en waterberging.

“Een fraai coulisselandschap van-voor-door-en-met boeren dat speels als een ruim 100km lange gordel van natuurparels van noord naar zuid door de hele Peel slingert!”

Begrijpelijk dat veel boeren hier enthousiast over worden. Veel boeren zijn gehecht aan hun land, het is vaak een nalatenschap van de familie. Veel boeren willen hun land dus helemaal niet verkopen. Ze voelen zich daarom ook verantwoordelijk en dragen graag het rentmeesterschap- aldus Henk van den Elzen, een van de boeren die meedoet aan het project. Henk ziet deze manier van landschapsbouw dan ook als een van de weinige duurzame en uitvoerbare verdienmodellen in deze tijd.

Piet Bongers voegt hier aan toe: “Het wordt vaak gebracht dat het allemaal groot, grootser, grootst moet zijn. Als dat zo is, dan waren we nu nog steeds dinosaurussen, en die zijn er niet.”. Misschien zijn de megastallen en massalandbouw wel de dinosaurussen van deze tijd.

Bekijk hieronder de hele film! Interesse in het project? Bezoek dan vooral de website van de stichting op: https://peelnatuurdorp.nl.

Bedankt voor uw aanvraag! Ga snel naar uw inbox voor de brochure.