Casambu, Het rondreizende huis

Het zit beide in ons DNA. Het rondreizen zoals de Jagers en Verzamelaars tot 10.000 jaar voor Christus deden, en het comfort en de veiligheid van een plek die je ‘thuis’ kunt noemen, zoals de Neolithische boeren dat deden toen ze het land begonnen te bewerken. Het is dus niet zo vreemd dat veel mensen de aantrekkingskracht tot een “huis op wielen” voelen. De vrijheid van het rondreizen en tegelijkertijd jezelf “thuis” kunnen voelen, waar je ook bent in de wereld!

Dat moet het Deense kunstenaarsduo Sigurd en Agnete Swane ook hebben gedacht. Sigurd Swane (1879-1973) wordt gezien als een van de belangrijkste Deense schilders uit de 20e eeuw. Tijdens een bezoek aan Parijs in 1907 raakte hij onder de indruk van nieuwe kunststromingen als het modernisme, impressionisme en het fauvisme. Hij liet Denemarken kennis maken met deze stromingen via zijn eigen werk en was lid van de belangrijke kunstenaarsverenigingen van die tijd, Den Frie Udstilling (“De Vrije Tentoonstelling”) en Grønningen, door hem opgericht in 1915. Agnete Swane was een Deense schilder en autodidactisch architect. Vanaf 1921 was ze getrouwd met Sigurd Swane en samen met hun kinderen woonden ze vanaf 1934 op Malergården, een boerderij met studio in Odsherred op het Deense eiland Seeland, dat Agnete Swane had ontworpen.

Familie Swane in hun “huis op wielen”, Casambu.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte Sigurd in een artistieke depressie en had behoefte aan nieuwe inspiratie. Hiervoor maakte hij met zijn gezin langdurige reizen naar Spanje en vooral Portugal. Om langer weg te kunnen blijven ontwierp Agnete Swane in 1953 een (tiny) huis op wielen genaamd Casambu, en liet een lokale timmerman het huis bouwen op de chassis van een Bedford-vrachtwagen die haar vader haar had geschonken. De naam Casambu, is een samenvoeging van de woorden ‘casa’ (Spaans voor ‘huis’) en ambulant (‘rondreizend’). Sigurd richtte zich op het Iberisch schiereiland meer op de landschapsschilderkunst, zoals te zien in de onderstaande foto.

Sigurd Swane bezig aan een kunstwerk in Portugal.

Het huis op wielen van de familie Swane was de allereerste Tiny House on Wheels van Denemarken en mogelijk van Europa! Het was eigelijk meer een Atelier op wielen, zo had Agnete Swane rekening gehouden met ruimte voor de opslag van de schildersezels, verfdozen en doeken.

Inrichting van Casambu. De eerste Tiny House van Denemarken, zoals te zien bij Slot Egeskov op het Deense eiland Funen.

Vandaag de dag maakt Casambu onderdeel uit van de voertuigcollectie van Slot Egeskov op het Deense eiland Funen. Doormiddel van een verhoging kan men ook naar binnen kijken om de inrichting te bewonderen. Het geeft een leuk beeld hoe de familie Swane in het buitenland kon vertoeven. Het enige dat nog ontbreekt is het mediterrane klimaat en landschap, maar zeker de moeite waard om het landgoed en exposities rondom Slot Egeskov eens te bezoeken mocht je dit jaar op vakantie gaan naar Denemarken!

Bedankt voor uw aanvraag! Ga snel naar uw inbox voor de brochure.