In deze blog willen we het graag even hebben over ‘follies’. Follies zijn bouwwerken, voornamelijk bedoeld ter decoratie en vermaak. Ookwel vermaaksarchitectuur of tuinsierraden genoemd. Follies hebben meestal geen specifieke of uitgesproken functie, zoals een woonhuis of kantoor, maar worden gemaakt ‘voor de leuk’. Follies hebben vaak een kunstzinnig karakter, maar zijn wel adstract en tastbaar, daarmee letterlijk toeganklelijk voor (en gewardeerd door) een breed publiek. Follies zijn in heel Nederland te bewonderen en ze zijn ook netjes in kaart gebracht door Stichting De Donderberggroep.
In het boek ‘Voor de gek!’ van Edith Gerritsma (fotografie) en Andrea Hijmans (tekst), wordt ook door Hans Jungerius een verband gelegd tussen follies en tiny houses: “Ook follies zijn meestal klein en wekken ‘romantische associaties’ op. Lekker buiten wonen, simpel leven, liefst ook je eigen groenten verbouwen… De wereld is immers chaotisch en onvoorspelbaar. En dus willen we ons terugtrekken in kleine huisjes op het platteland, waar alles nog veilig is.”.
Daarnaast vermoed Floris Alkemade (Rijksbouwmeester tussen 2015 en 2021) dat deze vrije manier van bouwen een logisch vervolg is op een periode van planmatigheid, functionaliteit, eenheid en bouwvoorschriften. “Veel mensen willen graag hun eigen huis bedenken, en misschien ook wel (gedeeltelijk) bouwen.”, dit is ook het geluid dat we bij Asterix Houses, wanneer we in gesprek zijn met onze doelgroep, terughoren.
“We denken na over welstandsvrije wijken, waar veel minder regels gelden. Follies bieden een vorm van ontsnapping. Veel van wat er gebouwd wordt is doorsnee, ontstijgt nauwelijks het minimale. Misschien is dat wel de aantrekkingskracht: follies laten zien dat er zoveel meer mogelijk is.” – Floris Alkemade, voormalig Rijksbouwmeester
Folly de ‘Hazelnoot’ van Alex den Braver, bij Landgoed Fraeylemaborg.
Follies in Groningen
In Nederland kun je op tal van plekken follies bewonderen. Zo staan er diverse in het bos bij Landgoed Fraeylemaborg. Zeker een bezoek waard! We vertellen en binnenkort meer over in een volgende blog. Mooi voorbeeld is ook het Kerkje van Harkema, eveneens in Groningen.
Wanneer je een bezoek aan Groningen dan toch in gaat plannen, zet dan ook de volgende follies op het lijstje: Handelskade Oost 1 in Delfzijl. Hier staat de zogenaamde ‘Video Folly’, gemaakt in 1990, als onderdeel van de manifestatie ‘What a wonderful World!’ om het 950-jarig bestaan van de stad Groningen te vieren. De manifestatie werd georganiseerd door de gemeenten i.s.m. het Groninger Museum. Vijf internationale architecten werden gevraagd om follies te ontwerpen, waaronder het Oostenrijkse architectenbureau Coop Himmelb(l)au, verantwoordelijk voor de folly die vandaag de dag in Delfzijl te vinden is. De folly is een voorbeeld van het zogenaamde ‘deconstructivisme’: het gaat hierbij om een postmoderne, chaotische, gefragmenteerde en verwrongen architectuur stijl. Het bouwwerk verwijst hiermee naar de verwarring en onzekerheid van de huidige samenleving.
De ‘Video Folly’ langs de Handelskade Oost 1 in Delfzijl.
Een andere folly, in Appingedam, is ontworpen door de in 2016 overleden Britse architecte Zaha M. Hadid. Ze is in 1950 geboren in de Iraakse stad Bagdad. Na haar studie in London ging ze werken bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA), het bureau van architect Rem Koolhaas. Haar paviljoen, ‘A box of ideas’, is sinds 2008 te zien op het bedrijventerrein Fivelpoort (Fivelpoort 1, Appingedam). Eveneens in deconstructieve stijl. Leuk detail: ook deze folly kun je beklimmen!
Breng bij een bezoek aan het centrum van Groningen vooral even een bezoek aan de folly van de Rotterdamse architect Rem Koolhaas. Deze folly, de ‘Bushalte’ is te vinden op het Emmaplein. We wensen je namens Asterix Houses veel plezier bij het bezoeken van follies in Nederland!
Nieuwsgierig naar de invloed die je kunt uitoefenen op de realisatie van je eigen tiny house? Neem zeker even contact met ons op!