De kogel is door de kerk: je wilt een tiny house kopen. Maar hoe ga je dat droomhuisje betalen? Niet iedereen heeft een oude sok met geld liggen. En zelfs zo’n klein huis kost al gauw een halve ton. Kun je voor een tiny house wel een hypotheek krijgen? Of is het slim om een ander soort lening af te sluiten?
Wie kleiner wil gaan wonen, kan zelf een tiny house bouwen. Maar niet iedereen heeft daar de tijd of de handigheid voor. De flexibele en praktische huisjes zijn ook kant-en-klaar te koop. Vaak veel voordeliger dan zelf bouwen, waarbij je toch al gauw op 80.000 euro moet rekenen. Verder is een tiny house op wielen meestal goedkoper dan een tiny house zonder wielen.
Volledig verankerd
Een hypotheek krijgen voor je tiny house is lastig. Bij sommige banken lukt dat wel als jouw huisje geen wielen heeft en daardoor als vastgoed wordt gezien. Je tiny house moet dan volledig aan de grond verankerd zijn én jij bent eigenaar van de grond waarop je huisje staat. Tip: informeer eens bij Rabobank of Triodos. Die gaan hier wat flexibeler mee om dan andere hypotheekverstrekkers.
Tip: steeds meer banken bieden zogenaamde groenhypotheken of duurzame leningen aan voor duurzame nieuwbouw. Dan moet je huisje energiezuinig zijn en kun je er een groenverklaring voor aanvragen.
Lekker lage rente
Lukt een hypotheek niet, dan is een lening misschien een optie. Voor een persoonlijke lening betaal je meestal een hogere rente dan over een hypotheek.
Maar als je tiny house op een semipermanente plek komt te staan, kun je een financieringsaanvraag doen voor een consumptief krediet. Je leent dan een vast bedrag en lost dat af in vaste termijnen, tegen een vaste rente. Voordeel: de rente staat lekker laag. Reken wel goed uit hoe snel je de lening zou kunnen aflossen. Hoe korter de looptijd, des te voordeliger deze vorm van financiering.
Crowdfunding of schenking
Wees creatief. Denk ook eens aan crowdfunding of een schenking door een familielid. Check de website van de Belastingdienst om uit te vissen hoeveel je
ouders belastingvrij mogen bijdragen aan jouw droomhuisje. Of vraag een renteloze lening aan een vermogende tante of kennis. Pak dit wel zakelijk aan:
maak duidelijke afspraken en stel een officieel contract op. Niets vervelender dan onenigheid over geld.
Let op: behalve de kosten voor het huisje zelf betaal je ook kosten voor de grond waarop het tiny house staat. Soms kun je dat kopen, vaak betaal je erfpacht (ook wel canon). Zoek dat goed uit voordat je beslist waar je wilt gaan wonen.
In een volgend blog hebben we het over de grote en kleine lettertjes: vergunningen, wetten en regels voor jouw kleine huis.