In 2022 een Tiny House kopen?

Steeds meer mensen raken gecharmeerd van kleiner wonen. En niet alleen omdat de woningmarkt ernstig op slot zit. Of omdat er steeds meer eenpersoonshuishoudens komen. Mensen die kleiner willen wonen kiezen bewust voor een duurzame woonvorm met een beperkte ecologische voetafdruk. Ze willen back to basic, ontspullen en lief zijn voor de planeet.

Mede dankzij het tv-programma Tiny House Battle op RTL4 lijkt kleiner wonen een hype te worden. Maar wonen in een tiny house moet wel bij je passen. Verkijk je niet op de romantische aspecten ervan. Wees realistisch: (samen)wonen in een kleine ruimte kan een uitdaging zijn. Je kunt maar weinig spullen kwijt en hebt niet onbeperkt verwarming en elektriciteit.

Wil je dicht bij de natuur wonen, met lage maandlasten en veel meer tijd om bewuster te leven? Zie je het wel zitten om met minder spullen gelukkig te zijn? Ben je op zoek naar meer rust en ruimte? Dan zou een tiny house wel eens jouw ideale woonvorm kunnen zijn. Verdiep je goed in alle voor- en nadelen en maak de keuzes die bij jou passen.

Zelf bouwen?

Wie kleiner wil gaan wonen, kan zelf een tiny house bouwen. Maar niet iedereen heeft daar de tijd of de handigheid voor. De flexibele en praktische huisjes zijn ook kant-en-klaar te koop. Vaak veel voordeliger dan zelf bouwen, waarbij je toch al gauw op 80.000 euro moet rekenen. Verder is een tiny house op wielen meestal goedkoper dan een tiny house zonder wielen. Maar voor een huisje zónder wielen kun je een hypotheek krijgen, omdat het als vastgoed wordt gezien.

De kleine lettertjes van klein wonen

Heb je al bedacht wáár je zou willen wonen? Informeer altijd even bij de betreffende gemeente naar de mogelijkheden. Voor kleine huisjes op wielen krijg je vaak gemakkelijker toestemming, omdat ze verplaatsbaar zijn. Veel gemeenten zien een tiny house op wielen niet direct als permanente bewoning.

Een aantal vooruitstrevende gemeentes ziet zelfs al welke positieve effecten tiny houses hebben op de directe leefomgeving. Ook de landelijke politiek loopt warm voor een regelgeving die permanente bewoning in kleine huisjes mogelijk maakt.

In het Bouwbesluit van 2012 staan minimale bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid. Heeft een kavel de bestemming ‘wonen’, dan ben je een stukje dichter bij je doel. De volgende uitdaging is: voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Hierin staan minimale bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid. Het huidige Bouwbesluit gaat waarschijnlijk ergens in 2022 van tafel, als de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd. Zoals het er nu naar uit ziet gaat de Omgevingswet in op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. Tot die tijd blijft het nog een beetje pionieren. Lees er meer over op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet

In een volgend blog vertellen we je graag hoe je de aankoop van een tiny house kunt financieren.

Bedankt voor uw aanvraag! Ga snel naar uw inbox voor de brochure.