Enige tijd geleden alweer belde collega ondernemer Richard Bull mij op over de realisatie van een website om Poolse Tiny Houses in Nederland onder de aandacht te brengen. Richard, die al een jaren lang gefascineerd is door de mogelijkheden met Scandinavisch hardhout voor toepassingen in de tuin, werd in contact gebracht met Bartek, die er huisjes op wielen mee bouwde. Het onderwerp sprak hem, en ook mij, gelijk aan omdat wij ook ideeën hadden over hoe wonen, werken en recreëren anders zou kunnen met meer balans ertussen. Daarom besloten we om samen te gaan werken! Dat heeft geresulteerd in het bedrijf Asterix Houses.
De mogelijkheden voor alternatieve woonvormen breiden zich in Nederland razend snel uit. De ‘Tiny House On Wheels’ (kortweg THOW) is slechts één voorbeeld van wat er momenteel mogelijk is. Nadeel van deze woonvorm is het feit dat de huisjes niet voldoen aan het bouwbesluit. Dat heeft impact op wanneer je er (momenteel) permanent in zou willen wonen. De THOW’s vallen in dat opzicht wat meer in de categorie luxere, offgrid woonwagens en worden ook wat verzekeren en financieren betreft gezien als zodanig. Enorm grote voordeel is echter de flexibiliteit, mobiliteit, praktische mogelijkheden, vrije invulling en inrichting die gegeven kan worden aan deze woonvorm. Dit biedt mogelijkheden voor o.a. specifieke, urgente situaties van semipermanente aard en starters op de woningmarkt.
In de afgelopen maanden hebben we behoorlijk wat kennis opgedaan en met leveranciers gesproken over de mogelijkheden en woonvormen die inmiddels beschikbaar zijn. We willen namelijk meer bieden dan alleen THOW’s. Daarnaast hebben we ons ook verdiept in de locaties waar mensen meer vrijheid krijgen om hun woonwensen in vervulling te laten gaan. Zogenaamde ecodorpen voorzien in deze behoeften. Ook zijn we in gesprek gegaan met gemeenten, grondbeheerders, financieel adviseurs en verzekeraars om te praten over de huidige wet & regelgeving, financierings- en verzekeringsmogelijkheden. Kortgezegd wordt er steeds meer duidelijk en mogelijk waardoor er steeds meer ruimte ontstaat om te leven op een duurzame en minder kostbare manier. De bewoners voelen meer eigenaarschap, zijn sneller van de hypotheek af, zijn minder afhankelijk, meer zelfvoorzienend en creëren zo meer ruimte om te leven, recreëren en na te denken over de échte bijdrage die ze kunnen en willen leveren i.p.v. wat opgedragen wordt door de maatschappij, de overheid en het bedrijfsleven. Hierdoor meer inclusiviteit, creativiteit en betere, duurzamere oplossingen voor de toekomst en uiteindelijk een hogere overall winst dan alleen de financiële & economische winst waar het nu vaak om draait.
Het bovenstaande is wat mij als jong ondernemer ook enorm aanspreekt. Dat de grondstoffen op onze aardbol niet eindeloos zijn en het ook niet de bedoeling is andere gebieden daarvoor uit te buiten, was voor mij vanzelfsprekend. Ik verbaas me regelmatig over waar we inmiddels zijn beland en de denkpatronen die er langzaam zijn ingeslopen. Sommige hersenpaden zijn dusdanig sterk aanwezig dat ze maar met moeite doorbroken kunnen worden. Dat merk ik ook bij mijzelf. Toch is het nodig na te denken over hoe het anders kan. Dát zijn de onderliggende motieven om met Asterix Houses te kijken hoe we een vrij primair aspect in ons leven, namelijk een dak boven ons hoofd, op een duurzame, betaalbare en kleinschaligere manier mogelijk kunnen maken.
Over de bovenstaand genoemde onderwerpen zullen we vanaf dit moment regelmatig informatie verstrekken via onze website.
Volg ons via LinkedIn en Instagram!
Rogier van Onna is ondernemer in de IT, geboren en getogen in Beuningen, inmiddels woonachtig in Elst.